Vuoden 2018 ruokatrendeistä kolmantena TEE

Suomalaiset juovat kahvia! Nyt siihen tulee muutos. Suomalaiset löytävät maailman juoduimman nautintoaineen: teen.

https://suki-tea.com/perfect-tea-timer

Koska maailma juo teetä, teen ympärille on olemassa jos jonkinlaisia appeja ja apuvälineitä. Maailman suuret kulttuurit juovat teetä ja kaikki sillä ainoalla oikealla tavalla.

Japanilaislla teen juomiseen liittyy kokonainen seremonia. Englantilaiset juovat teetä usein maidon ja sokerin kanssa ja venäläisillä oikea tapa on sitruunalla ja  sokerilla tai hillolla. Yhtä kaikki, tee täytyy valmistaa oikein. Hyvin valmistettu tee palkitsee vaivan tuoksullaan, maullaan ja lämmöllään.

Edes aloittelijan ei kannata vaipua epätoivoon – vaikka teen valmistus on tarkkaa, se on helppoa. Voi ladata vaikka kännykkäappsin valvomaan tietyn teelajin oikeaa hauduttamista.

  1. Tea app
  2. TWG tea
  3. Carmelia Tea Timer
  4. A Perfect Cup of Tea

Siinä muutamia. Rakkaalla lapsella on monia appeja. Teeapit opastavat veden lämpötilasta erilaislla teelaaduilla haudutusaikaan.

Tee on vanha juttu

Vaikka teestä puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tulee Englanti, he tykästyivät siihen vasta 1550-luvulla.

Kiinalainen tarina kertoo keisari Shennongista, (2737 eaa) joka voipuneena nukahtaa teepensaan  juurelle. Hänelle lämmittettyyn vesikupilliseen putoaa puusta lehtiä ja herätessään hän juo juoman sen kitkerästä mausta huolimatta. Schennong huomaa juoman piristävän ja puhdistavan vaikutuksen. Olipa tarina tosi tai ei, tee on tehnyt syvän vaikutuksen koko maailmaan. Tee on maailman juoduin juoma.

Vaikka Kiina ja Intia ovat maailman suurimpia teentuottajamaita, Kenia on silti maailman suurin teen viejä ja seuraavana Sri Lanka. Kiinassa ja Intiassa maiden oma kulutus on suuri.
Maailman suurin teentuottajayritys on Unilever (brittiläis-hollantilainen yritys, jonka tehdas sijaitsee Dubaissa- Lipton tee) ja sen osuus on 12% teen tuotannosta.  Suurimpia teen tuontimaita ovat Venäjä ja Brittiläinen kuningaskunta ja Yhdysvallat.

teeviljelmä rinteellä

Teelehdet kerätään käsin

Teelehdet kerätään edelleenkin käsin. Teepensaasta ei kerätä kaikkia lehtiä kerrallaan. Siksi työtä ei ole täysin koneellistettu – erilaisia poimintakoneita kuitenkin on olemassa.  Niinkuin kaikkiin työvoimavaltaisiin töihin, liittyy teen keräämiseen eettisiä ja ihmisoikeusongelmia. Suuret teentuottajat ovat sitoutuneet Ethical Tea Partnerchip-ohjelmaan joka ainakin pyrkii vähentämään ihmisoikeusongelmia teentuotannon ympärillä.

Tee kerätään ja nuudutetaan. Siis napakat teelehdet nuutuvat nahkeiksi. Jonka jälkeen lehdet koneellisesti rullataan, jolloin niiden solurakenne rikkoutuu ja lehtien sisältämät aromit ja öljyt pääsevät esiin.

Musta tee vielä hapetetaan ja pu´er tee fermentoidaan. Lopuksi teelehdet kuivataan.

Kuiva tee lajitellaan. Suuremmat teelehdet pakataan laadukkaaksi irtoteeksi ja pieneksi murentuneista tehdään pussiteetä. Loistava tuotantoprosessi käyttää hyväksi kaiken kerätyn raaka-aineen.

Haudutettu tee

Ilman teeseremoniaakin teestä saa monivaiheisen työn. Riippuen teelajista – musta, vihreä, keltainen, valkoinen – valitaan oikea veden lämpötila ja haudutusaika. Pannu kuumennetaan, jotta haudutuslämpötila säilyy riittävän korkeana. Musta tee haudutetaan 95 asteisessa vedessä ja vihreät teet lajikkeesta riippuen 60-80 asteessa. Ajat vaihtelevat muutamasta sekunnista (Pu´er-tee) 15 minuuttiin.
Irtoteen lehdet ovat suuria ja monesta teelajista voidaan hauduttaa teetä useampia kertoja. Moni tee-hifistelijä tietää että tietyissä lajikkeissa paras hauduke syntyy toisella haudutuskerralla.

Teekannut ovat tarkoituksellisesti pieniä: teetä haudutetaan kannun täydeltä jotta aromit eivät pääse karkaamaan.

Vaikkei koko teelajien kirjoa hallitsekaan, itselleen kannattaa etsiä lempitee. Käytä apuna pakkauksessa ehdotettua lämpötilaa ja aikaa ja hauduta itsellesi virkistävä kannullinen teetä.
Omia suosikkejani ovat vihreät teet, eräs valkoinen tee ja toiseksi suurin teetuottaja Twinings on auttanut löytämään sopivan virkistävän aamuteen: English Breakfast. EB on musta tee joka on varsinaisesti luotu sopimaan nautittavaksi maidon ja sokerin kanssa, mutta itse pidän siitä enemmän ilman maitoa.

Virkistävä vaikutus

Tee on varmaankin saanut suuren ja yleisen suosion mm virkistävän vaikutuksensa vuoksi. Virkistävä vaikutus johtuu teen luontaisesti sisältämästä kofeiinista.
Kofeiini irtoaa teelehdistä jo ensimmäisen haudutusminuutin aikana. Kitkerä maku tulee mahdollisesti liian pitkään haudutetusta teestä.

Kello viiden tee

Enemmän kuin japanilaisista ja kiinalaista teekäytännöistä, tunnetaan meillä englantilaisia teetapoja. Nautintoaine onkin vaikuttanut nimenomaan Englannin historiaan tai ollut siinä osallisena. 1600 luvulla erittäin kalliin  potenssilääkkeeksi tuodun kiinalaistuotteen tuotantotaito vakoiltiin ja Himalajalle perustettiin englantilaisia teeplantaaseja.

1773 tee sai merkittävän osansa Yhdysvaltojen synnyssä. Teen verotuskiista aiheutti Bostonin satamassa kapinan jossa teelastissa olleen laivan kaikki tee heitettiin mereen. Riita jatkui vuoteen 1775 ja oli osallisena sodassa jonka päätteeksi Yhdysvallat julistautui itsenäiseksi 1776.

Pääministeriksi 1830 noussut englantilainen jaarli Charles Grey tarjosi vierailleen oman teekauppiaansa bergamottiöljyllä maustettua teesekoitusta. Loputhan te tiedättekin – Earl Grey on edelleen suosituin maustettu tee.

Kello viiden tee syntyi tarinan mukaan siitä että 1841 Bedfordin herttuatar pyysi tarjoilemaan pientä suolaista palaa ja pieniä leivonnaisia teen kanssa – kello sattui olemaan viisi iltapäivällä.

Teelegenda Thomas Twining perusti teehuoneen 1717 Lontooseen ja toisen teelegendan Thomas Liptonin teekauppiaan ura lähti nousukiitoon 1888 kun hän pakkasi teelaatuja kauniisiin värikkäisiin rasioihin.

Teepussi syntyi vahingossa 1903 kun teekauppias Thomas Sullivan pakkasi pieniä teenäytteitä silkkipusseihin. Kokeilijat eivät avanneetkaan pussia vaan upottivat pussin suoraan haudutusastiaan.

teelehtiä

Kokeile teetä

  1. Lämmitä kannu kuumalla vedellä. Kaada vesi pois.
  2. Mittaa ohjeenmukainen määrä teelehtiä haudutuspussiin tai haudutussiivilään.
  3. Kaada kannu täyteen sopivan kuumaa vettä – teelaadusta riippuen.
  4. Aseta kännykän appsilla tai ajastimella oikea haudutusaika
  5. Ota teelehdet pois kannusta
  6. Nauti sokerilla, sitruunalla, maidolla tai vaikka hillolla virkistävä kupillinen teetä

 

Mikä on sinun lempiteesi tai ehkä pidät teen tapaisista muista haudukkeista?

 

 

 

 

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin