Talousrahoista rahastoon- säästämisen ensimmäinen kuukausi on nähtävillä

Jos tulit junaan nyt, kerron tässä postauksessa väliaikatietoja helmikuusta marraskuuhun ajoitetusta rahastosäästämisprojektista.

Lyhyt versio: jokainen kuukausi siirrän 50€ rahastoon. Raha on etukäteen säästetty nimenomaan talousbudjetista. Tavoitteena on kuivaava pesukone.

Usea meistä kokee, että ruoka on jotakuinkin ainoa asia mistä löytyy säästettävää. Ainakin itse koen että se on helpoin.

Huikee tuuri!

Tämän projektin kannalta ajankohta ei olisi voinut olla parempi. Ensimmäinen – helmikuun – 50€ nousi ensin lupaavasti ja pörssi romahti! Arvo laski samantien 4€. Juuri tästä sijoittamisessa on kyse: odotuksista ja riskistä.  Riski toteutui – hetkeksi.
Kannattaako panikoida?

Ei.

Kun tuntui että lasku pysähtyi ja uusi nousu oli odotettavissa, siirsin maaliskuun 50€ rahastoon. Hiukan etu ajassa siis. Nyt selitän miksi.

Ensimmäisen sijoituksen tapahtuessa muodostuu vertailuarvo 100%

 

Kun ostan lisää 50€ kohdassa 96 ja kurssi lähtee nousemaan. Kokonaissijoitussumma on arvoltaan 100€ jo kahden sijoituksen keskiarvossa.

Nyt kun kuvaaja on kohdassa 98.44 sijoitusken arvo on 101€ siis kuukaudessa +1%. Se on minusta oikein mukava havainnollistaja. Se kertoo riskistä, hankintahinnan vaikutuksesta ja ajallisesti hajautetusta sijoittamisesta.

Mikään ei vieläkään ole varmaa. Saatan voittaa – saatan hävitä. Pörssi heilahtelee varmaan vielä pitkään joten pysytään rauhallisena. Parhaan tuloksen antaa pitkäjänteisyys.

Riski

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riski. Riski on sitä, että menettää osan tai kokonaan sijoituksen arvon.  Säästötilillä riskiä ei ole: sitä suojaa talletussuoja. Mutta säästötiliä en tarkoitukseen valinnut koska niissä on huono korko – jos lainkaan.
Minkä verran riskiä on viisasta? Sitä kukaan toinen ei voi sanoa. Riskinsietokyky on henkilökohtainen ja voisi sanoa olosuhteista riippuva. Siedän tässä tilanteessa riskiä paljon: taloudesta säästäminen on säästöä siitä, mikä olisi joka tapauksessa kulunut. Huonossa tilanteessa säästän vain vähemmän kuin suunnitteilin ja hyvässä saan etua säästämisen tavasta. Myös summa on pieni. Mitä tärkeämpi raha on, sen varmemmin se kannattaa sijoittaa.

Mistä tämä talousraha on pois?

  • muutama edullinen ruoka : makaronilaatikko, hernekeittoa, kaaliruokaa, puuroa, juureksia ja linssejä padan jatkeena.
  • hedelmiä satokausikalenterin mukaan
  • kerran viikossa itse leivottua leipää
  • yhtenä päivänä viikossa kasvisruokaa

Tämähän kuulostaa siltä, että käytän aluksi luettelemistani säästötavoista “juustohöylää” mutta etukäteen.

Tavoitteiden pituus

Kun säästämistä tehdään useampi kuukausi peräkkäin opettele uusia tapoja. Kannattaa luetteloida itselleen konkreettisesti periaatteita. Tässä minun luetteloni

  1. Kaksi halpaa ruokaa viikossa
  2. Leivo joka viikko leipää
  3. Kerran viikossa itse tehty kasvisruoka

Kun asiat on luetellut johonkin itse, ne on helpompi muistaa ja niistä tulee tapoja. Vuoden koitokseen sinun täytyy luoda tapoja, pelkkä pihistely ei riitä!

Kun teet uuden tavan itsellesi, säästyy ajattelusta energiaa. Juuri päätöksenteko väsyttää. Tapoihin tarvitsee vähemmän erillisiä päätöksiä.

Arki saa olla helppoa.

 

 

Luettavaa:

Grechen Rubin: Tee siitä tapa

 

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin