Sipuli

Sipuli on niin merkittävä raaka-aine, että käsittelen sen erkseen.

Sipuli on laukkakasvi. Siis kuuluu laukkakasvien sukuun Allium. Tässä suvussa on yli 1200 jäsentä. Vakiintuneiksi ruokasipuleiksi on vakiintunut muutama lajike.

Tavallisimmat sipulit

Jos valikoidaan lähempään tarkasteluun sipuli, punasipuli, salottisipuli, purjosipuli, ruohosipuli, kevätsipuli ja valkosipuli.

Sipuleilla väitetään olevan terveysvaikutuksia, jotka johtuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista.

Keltasipuli

“Tavallinen” sipuli sisältää itsessään erilailla kasvavia sipulilajikkeita yleisin kepasipuli (keltasipuli). Sipulin maku on jonkin verran kitkerä ja tuoksu on voimakas. Itkuhan siinä tulee kun sipulia pilkkoo. Eikä muulloin tulekaan. Kun sipulia pilkotaan, sen solukkorakenne rikkoutuu ja rikkiyhdisteet pääsevät ilmaan. Sipulin pilkkomistapa vaikuttaa myös sen makuun ruuassa. Jos sipulin murskaa sen tuoksu ja maku ovat voimakkaimmillaan ja mahdollisesti kitkeriä, terävällä veitsellä pilkkoessa maku ja tuoksu ovat miedommat. Kokonaisena kypsennetty sipuli on jopa makea.

Sipulin maulla voi kikkailla ja lisätä sipulin eri kokoisina paloina raakana tai kuullotettuna. Kun sipulia paistaa sen sokerit pilkkoutuvat ja sipuliin hulvahtaa uusia makuja. Jos sipulia paahtaessa lisää hiukan ruokasoodaa, saat vielä uusia makuja esiin. Ruokasooda itsessään maistuu todella pahalta joten varovasti!

Muista paistaa sipuli varovasti palanut sipuli maistuu kitkerälle (karsinogeenit).

Kevätsipulina meillä tunnettu mieto, kokonaan käytettävä sipuli on keltasipulin keväinen alku. Japanilainen kevätsipuli on kuitenkin ihan oma lajikkeensa.  Sen varsi on hiukan kovempi. Aasialaisissa ruuissa käytetään paljon kevätsipulia. Alkukesän sipuleista käytetään koko kasvi tai jos haluaa, nipsaisee sieltä täältä pelkkiä vihreitä varsia.

Ruohosipuli on miltei yrtinomainen

Ruohosipuli on monikäyttöinen mieto mauste. Kasvina ruohosipuli on monivuotinen kasvi, maan alla on sipulirypäs joka uusiutuu itsekseen vuosien varrella. Ruohosipulista syödään varsiosa. Mukava lisä vaikka munakkaan päällä, voileivälle, tomaattia maustamaan. Jos omistaa pienen kasvimaan tai parvekkeen, kannattaa ihan saataville istuttaa rypäs ruohosipulia.

Punasipuli

Punasipuli on upean värinen kiiltävän violetti sipuli, leikkuupinnaltaan valko-violettiraidallinen. Punasipuli on hieman miedompi ja jos ruokaan kuuluu raaka sipuli lisättäväksi annokseen, se usein tehdään punasipulista. Raa’aksi lisäkesipuliksi pilkotaan sipuli yleensä aivan pieneksi ja huuhdellaan kitkerimmät mehut pois. Muista kuivata silppu, mehevä ja märkä ovat eri asioita. Blinien kanssa on tapana tarjota kaunista pientä sipulisilppua. Muista! Raaka lisäkesipuli leikataan aina veitsellä koska murskattu sipuli on varsin kitkerää.

Punasipulista tehdään helposti marinoitua sipulia. Lisäämällä värilliseen sipuliin etikkaa, sen punaiset väriaineet vahvistuvat. Marinointiliemi on tavallinen helppo muista 1 osa valkoviinietikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä, lisäksi vähän suolaa ja öljyä anna maustua muutama tunti.

IMG_0215

Purjosipuli

Purjosipuli on korkeaksi kasvava sipuli josta voidaan käyttää lähes koko kasvi. Perinteisimmillään purjosipuli on keittomausteena. Mainiosti sopii myös salaattiin ja koristeeksi. Maku on miedohko, mutta selkeästi sipulinen.

Salottisipuli

Salottisipuli on pitkänomainen tai pyöreä mieto ja makea sipuli. Salottisipulista tehty pyre sopii loistavaksi maustelisäkkeeksi vaikkapa kalan kanssa.

Valkosipuli

Valkosipuli on narsissikasveihin kuuluva sipuli. Valkosipulin tuntee melkein jokainen – jos ei maultaan niin hajultaan ainakin. Yksi valkosipulijuuri sisältää monta kynttä. Kynsiryppään päällä on kuiva monikerroksinen valkea kuori ja jokaisen kynnen päällä on ohut kuori.
Valkosipuli on tunnettu Egyptissä jo 5000eKr. Sitä on käytetty sekä rohtona että mausteena. Ristiretkeläiset toivat valkosipulin Eurooppaan. Terveysvaikutuksista ei nykyisellään uskalla sanoa varmaa mutta ruttoa eikä vamppyyreitä meillä ainakaan ole. Ihmelääkkeenä se kuitenkin on moneen otteeseen tunnettu. Se sisältää paljon vitamiineja ja hivenaineita.
Mutta mausteena: valkosipulin makuun voi vaikuttaa pienimällä se eri tavoin, murskattuna voimakkain, leikattuna miedompi ja kokonaisena tai puolitettuna makeatkin maut maistuvat.

Valkosipulin syömisestä jää merkiksi haju jota voi poistaa esimerkiksi syömällä persiljaa.

Valkosipuli on tavallisen sipulin tapaan todellinen yleismauste.

 

 

 

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin