Raikasta kahvia puhtaasta keittimestä – näin puhdistat kahvinkeittimen

Kesällä varsinkin pidetään juhlia kodeissa. Hyvissä ajoin kannattaa pistää ne onnistumiseen vaikuttavat pikkuseikat kuntoon.

Pese kahvinkeitin!

Kahvinkeittimeen kertyvästä kuonasta osa on kahvin rasvaa ja osa vedessä olevia aineita – esim kalkkia tai rautaa. Rasva lähtee parhaiten soodalla. Sooda ei sovellu kuitenkaan useimpien kahvinkeitinten alumiinisiin putkiin.

Kahvinkeittimen puhdistukseen myydään sitruunahappopitoista puhdistusainetta ja vaikkei sekään alumiinille hyväksi niin kohtelee silti hellemmin ja kalkin poistossa on erityisen tehokas.

Pesitpä kummalla tahansa:

En ole tästä mitenkään ylpeä mutta haluan rohkaista teitä. Elämä on inhimillistä eikä kaikki kiillä tai suju niinkuin oikein olisi. Rohkeasti keittimen kimppuun.
  1. Täytä vesisäiliö täyteen vedellä johon olet sekoittanut puhdistusainetta.
  2. Harjaa vesisäiliön seinämät.
  3. Keitä vesi keittimen läpi.
  4. Vaihda vesi ja toista samoin hiukan lievemmällä annostelulla. Harjaa kaikki ne pinnat mihin pulloharja, astiaharja tai muu käyttämäsi yltää tai sopii. Älä käytä hankaavaa ainetta tai välinettä. Mitä enemmän pinnat naarmuuntuvat sen helpommin niihin tarttuu lika.
  5. Harjaa suodatin ja lasikannu sekä kaikki irroitettavat osat. Nämä kannattaa pestä astianpesuaineella. Kahvinkeittimen sisälle älä kuitenkaan astianpesuainetta laita!
  6. Huuhtele keitin keittämällä 2-3 kertaa puhdasta vettä läpi.
  7. Kumpikaan:  sooda tai sitruunahappo eivät ole myrkyllisiä joten mitään vaaraa jäämistä ei ole mutta eivät ne kahvin makua paranna.

Uusi parempi elämä?

Ja jälleen teen sen lupauksen niinkuin aina kahvinkeittimen pesun yhteydessä: En koskaan enää kaada vettä vesisäiliöön kahvinkeittimen kannulla.

No tiedän minä että tämä lupaus kestää maksimissaan kaksi viikkoa jonka jälkeen vesikannuksi varattu kannu katoaa kahvinkeittimen läheltä ja “vain tämän yhden kerran” taas käytän kahvikannua.

Ei se mitään. Turha moralisoida. Ole iloinen jos sinä toimit paremmin – oikein.

Kahvinkeittimen pesu kannattaa ajoittaa hyvissä ajoin juhlatilaisuuksia ennen ja vedestä ja kahvinkeittotavoista riippuen muutaman kerran vuodessa.

Jos keität kahvia harvoin, pese kuitenkin kahvinkeitintä silloin tällöin.
Joihinkin kahvinkeittimiin jää pieni määrä vettä  putken alaosaan ja se ummehtuu ja pilaa harvat kahvielämykset.  Ota vaikka tavaksi keittää kahvinkeittimellä vettä joka kuukauden ensimmäinen lauantai.

 

 

Kehu ja kannusta itseäsi! Kuka muu olisi tarttunut toimeen.

 

Keiteteäänpä kahvit!

 

Vuoden kiertoon kuuluu kaikenlaista ylläpitävää toimintaa:
aiemmin kerroin kuinka pesukone pestään

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin