Perusvälineitä oman kodin keittiöön

Ruoanlaitto koostuu muutamasta perusasiasta.

Täytyy osata

 • käsitellä
 • säilyttää
 • kypsentää
  raaka-aineita ja
 • maustaa
 • esillelaittaa
  ruokaa.

Aivan perusruokiin tarvitsee perusvälineitä ja perusraaka-aineita.

Ruoanlaittoastioita:

Kattila:

Kun sen kattilan hommaa, se kannattaa olla hyvä. Kattilan oleellisin rakenne on sen pohja. Teräskattila sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Ihan kaikkeen se ei ole paras mutta aloittaessa ei tarvitse ladata keittiötä täyteen erilaisia tarvikkeita.

Jos käytössä on induktioliesitaso voi magneetilla kokeilla sopiiko kattila induktioliedelle. Induktioliesi tarvitsee siis terästä pohjan rakenteeseen.
Jo pelkällä kattilalla voi valmistaa monta ruokaa.

 • Puurot ja keitot,
 • kiisselit,
 • kuumat juomat,
 • kastikkeet ja
 • lisäkkeitten keittäminen
  hoituu kattilassa.
 • Vähäisen paistamisenkin voi tehdä kattilassa.

Kattilan kokoa määrittävät käyttötarkoitus ja myös oman hellan levyjen koko. Vaikka olisi innokaskin ruoanlaittaja yhtä aikaa tarvitaan korkeintaan se neljä kattilaa eli normaalin hellan levyjen määrä – mutta todella harvoin niin montaa.
Kokoja kannattaa olla pienelle määrälle nestettä, keskikokoinen ja vielä isohko. Pohjan tulisi olla oman hellan levyn kokoinen – ei ainakaan pienempi. Induktioliesi lämmittää vain kattilan pohjan alueella. Jos hommaat useita kattiloita yksi pienehkö pinnoitettu kattila kannattaa hommata vaaleita kastikkeita ja puuroa varten.
Ja kannet tietenkin kaikkiin kattiloihin.

Paistinpannu:

Samoin kuin kattilassa, paistinpannun toimivuuteen vaikuttaa sen pohjan rakenne. Jos valmistetaan ruokaa sähköliedellä oleellisuuksia paistinpannulle on sen pohjan suoruus, eli pannu on kiinni hellassa jokaisesta kohdasta ja paistinpannu on  jokaisesta kohdastaan yhtä kuuma.
Paistinpannulla paistetaan ja ruskistetaan ruoka-aineita joten sen pinnoitteen pitää olla sellainen että siihen ei tartu helposti. Yhdellä paistinpannulla pääsee alkuun aivan loistavasti.

Suosittelen painoltaan raskaampia paistinpannuja. Mitä massiivisempi pannu, sen paremmin se pysyy tasaisen kuumana kun siihen lisätään viileitä raaka-aineita.

Paistinpannun koko: Niinkuin kattiloiden pohjan koossa yksi kriteeri on hellan levyjen koko – yhtään isompi kuin suurin levy paistinpannun ei kannata olla.
Kuinka monelle teet ruokaa? Ensimmäinen paistinpannu kannattaa valita talouden henkilömäärän mukaan. Jos teet ruokaa yhdelle, ajattele että voit paistaa vaikkapa kaksi kananmunaa tai teet pastakastikkeen yhdelle. Liian suurella pannulla on vaikea tehdä mehevää pientä annosta. Jos teet koko perheelle – valitse suurimman hellan levyn mukaan.

Aluksi on turha ostaa jokaiseen tarpeeseen erilaista paistinpannua.

Uunivuoka

Uuniruokiin tarvitaan uunivuoka. Keraaminen tai lasinen on hyvä. Suhteellisen paksureunainen on hyvä: lämpö jakautuu tasaisesti. Ihan säilytystiloista ja kuinka usein uuniruokia valmistaa riippuu hankkiiko uunivuokia useita. Yksi korkea ja yksi matalampi on hyvä alku. Yhdellä pääsee alkuun.

Kansi on mainio lisä.

Sekoitusastioita

Erilaisia sekoitusastioita tarvitaan muutamia. Alkuun pääsee ihan muutamalla erikokoisella. Pohjan on hyvä olla pyöreä muodoltaan niin ainekset eivät sakkaudu nurkkiin ja sekoitusvälineellä päästään joka paikkaan.

Materiaali oman maun mukaan. Monissa teräksisissä ja muovisissa on silikonipohja. Pienessä taloudessa sekoitusastian on hyvä olla monikäyttöinen. Kauniissa esille laitettavassa salaattikulhossa pyörähtää helposti pullataikina.

Sekoittimet ja lastat

Teräsastialle käy puinen, silikoninen, muovinen tai teräksinen työkalu. Huom muoviset kestävät kuumaa mutta niitä ei pidä jättää pohjaan kiinni.
Pinnoitetulle kattilalle ja paistinpannulle käyvät puiset ja silikoniset välineet.

Aluksi tarvitsee sekoittimen, lastan ja kauhan. Kuinka paljon erilaisia välineitä lopulta kokee tarvitsevansa muotoutuu jokaiselle ajan myötä. Yleensä välineitä ei tarvitse paljoa, mitä enemmän välineitä on, sen helpommin ne ovat “hukassa” – eli ei opi laittamaan tavaroita paikoilleen. Vispilä on hyvä täydennys ja lävikkö = siivilä.

Veitset

Pienessä keittiössä alkuun pääsee leveäteräisellä kokkiveitsellä, juuresveitsellä ja kuorimaveitsellä. Jos innostuu usein käyttämään kalaa, joustavateräinen fileerausveitsi on tarpeen. Meillä tuo vanhin kokkiveitsi on kahdenkymmenen vuoden takaa joten hyvin hoidettuna hinnaltaan kalliskin veitsi perustelee paikkansa, aina sillä kohtuudella että ihan kalleimmat veitset ovat “oikeiden” kokkien henkilökohtaisia työkaluja ja käytössä joka päivä koko ajan.

Veistä on hyvä kokeilla kädessä, että sen painopiste on hyvä ja kädelle jää tilaa. Kun seuraavan kerran käyt kaupassa voit verrata vaikka kokonaisen lihan ja valmiiksi suikaloidun lihan kilohintaa, hyvällä veitsellä voi nopeastikin säästää veitsen ja teroittimen hinnan.

Veitsi kannattaa pestä käsin, mutta kunhan et liota ja anna hankautua tosiin välineisiin tylsäksi. Ihan normaalilla viitseliäisyydellä saa ylläpidettyä kohtuullista kuntoa keittiövälineissä.

Hyvät välineet kestävät vuosia

Hyvät välineet ovat mainio investointi. Toimivuus ja helppohoitoisuus vaikuttavat siihen fiilikseen, miltä ruuanlaitto tuntuu. Kun laiskanakaan päivänä välineet eivät heittäydy hankaliksi viitseliäisyyttä on helppo ylläpitää. Ihan muutamilla itsetehdyillä aterioilla säästetään helposti työvälineiden hinta.

Kun jaksat huolehtia välineistä ne myös palkitsevat pitkäikäisyydellä. Pese pinnoitetut paisto/keittoastiat käsin miedolla astianpesuainevedellä. Pese terävät veitset käsin ja säilytä ne niin, ettei terä hankaudu tylsäksi.

Omassa kattilakaapissani vanhimmat kaksi kattilaa ovat sieltä kolmenkymmenen vuoden takaa- yhteiselämämme alusta. Veitsiä taloon ei ole ostettu vuosiin ja sekoituskulhoistakin vanhin on yli kaksikymmenvuotias. Paistinpannuja olen uusinut silloin tällöin, mutta saatavilla on suurinpiirtein ikuisia “valurautaisia” tai hiiliteräksisiä pannuja joita tarvitsee elämäänsä yhden.

Fiilistele

Vaikka tuntuisi hullulta fiilistellä kaupan hyllyjen välissä – tee silti!  Mieti millainen on se päivä kun hyvän fiiliksen vallassa tuunaat loistavaa ruokaa itsellesi. Hyppää myös sisälle siihen mielikuvaan kun olet rättiväsynyt ja vääntäydyt väkisin paistamaan itsellesi ihan mitä tahansa jääkaapista löytyy.

Minkälainen välineistö tekisi kurjuudesta helpompaa?

Mieti minkä haluaisit ja osta se.

 

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin