Pastat ja nuudelit

Tortellonit ja tomaatti-kinkkukastike

Nuudeli oli ensin

Nuudeli on ikivanha kiinalainen ruoka. Nuudeleita on tehty riisistä, vehnästä, erilaisista palkokasveista yms. Meille pasta kuitenkin on tullut italialaisena ruokana. Italialainen pasta on vehnästä, öljystä ja vedestä tehty, siinä voi olla myös kananmunaa ja erilaisia väriaineita – luontaisia tietenkin: pinaattia, porkkanaa, tomaattia, mustekalan mustetta yms.

Monimuotoinen pasta

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja pastan ollessa kyseessä, myös muotoja. Erilaisia pastoja on lukemattomia ja niiden nimitys tulee niiden muodosta. Silloin “ennenvanhaan” meillä käytettiin yksinomaan makaroni- macceroni-nimistä pastalajia – onttoa pientä kaarevaa. Se lienee vieläkin yleisin pasta Suomessa? Loistava edullinen “makaronilaatikkopasta”.

Muita yleisimpiä pastalajeja lienevät spagetit. Penne putkipasta, fusilli, kierrepasta. Tagliatelle – nimensä mukaisesti nauhaksi leikattu pasta (tagliata-leikata), leveämpi nauhapasta pappardelle, kapeampi fettucini.

Farfalle perhospasta (ita.farfalla-perhonen). Lasagne: ohut levypasta jonka väliin laitetaan kastikkeita. Gnocci tunnetaan sekä simpukkapastana että perunapastana mutta yhtä hyvin mannaryynistä tai palkokasveista tehtynä mykynä.

Risoni taas näyttää riisille mutta onkin pastaa. Suuren riisinjyvän näköiset pastajyvät ottavat paremmin makua kuin riisi.

Oma suosikkini kermaisten kastikkeiden lisänä on Trottole, jonka kierteisyys tallettaa kaikkiin sokkeloihinsa runsaasti kastiketta.

Valitse ruuan mukaan

Muotoja ja nimiä on vielä lukemattomia. Pastan voi valita kuitenkin ihan mielen mukaan ja minkälaisen tekstuurin ruoalleen haluaa. Itse asiassa myös berberikansojen kuskus (couscous) on durumvehnästä ja vedestä valmistettu lisäke. Sikäli läheistä “sukua” pastalle.

IMG_0578-001

Täytetyt pastat ja nuudelit

Täytettyjä pastoja yleisimmät ovat Ravioli: pieni tyynypasta ja tortellini: renkaaksi kiepautettu “navan muotoinen” pasta. Cannelloni on suuri putkipasta joka täytetään kastikkeella.

Nuudelitaikinasta on tehty myös itämaiset Momot, varenikit, dumlingit tai pelmeenit – nimityksiä samalle ruualle on monia riippuen missä maassa niitä syödään. Rakkaalla momolla on monta nimeä

Idässä ja Saksassa syödään nuudelia

Kauppojen valikoimissa on monenlaisia itämaisia nuudeleita. Aluksi tulivat läpikuultavat riisinuudelit  ja sykkyräiset kuivatut pikanuudelilevykkeet. Uhutsäikeistä lasinuudelia nimitetään Vermicelliksi.

Pasta ja nuudeli ovat nopeita lisäkkeitä. Nuudelilevykkeestä saa ruoan kaatamalla kuuman veden nuudelin päälle ja minuutti ja ruoka on valmis! Nopeaan kypsymisen vuoksi nuudelit ja pastat kannattaa valmistaa erikseen pääraaka-aineen kanssa ja yhdistää vasta lopuksi. Lasten kanssa olemme keittäneet pastan – suolalla maustetussa runsaassa vedessä jossa pikkuisen öljyä – jo lähes valmiiksi ihan ruoanlaiton aluksi ja pysäyttäneet kypsymisen huuhtelemalla pastan kylmällä vedellä ja jättäneet odottamaan muun ruoan valmistumista. Riisinuudeli ja pikanuudeli kypsyvät niin nopeasti ettei niitä tarvitse etukäteen keittää. Paistettuun nuudeliin riisinuudelia liotetaan kylmässä vedessä ja paistetaan nopeasti.

Pastaa varataan – hiukan ruokalajista riippuen – 75 – 100g kuivana per ruokailija. Pastat kuuluvat pääravintoaineista hiilihydraatteihin.  Yksi desi keitettyä pastaa vastaa 15g hiilihydraattia.

 

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin