Miten pesukone pestään?

Monet sellaiset kodin “huoltotyöt” – joita ei tarvitse tehdä kovin usein, tuppaavat jäämään unohduksiin.
Itselle on hyvä olla joku apukalenteri tai systeemi, millä sellaiset edes joskus osuvat kohdalle. Palaan listoihin ihan lähiaikoina.

Omassa listassani tämän neljännesvuoden yhtenä työnä on pyykinpesukoneen puhdistus.

Kuinka usein?

Kuinka usein pyykinpesukone kannattaa puhdistaa riippuu siitä kuinka monta henkeä taloudessa asuu, onko lemmikkieläimiä, mitä harrastetaan – siis kuinka paljon pyykkiä viikottain pesukoneen läpi menee ja mitä likaa pyykki sisältää.

Lemmikkieläintaloudessa varsinkin, nukkasihtiä kannattaa puhdistaa usein ja ” usein” on pesukoneen kohdalla minusta 4 tai 5 kertaa vuodessa. Neljän hengen taloudessa satunnaisilla lemmikeillä niinkuin meillä katsoisin pesukoneen täyspuhdistukseen riittävän 2 kertaa vuodessa ja nukkasihti 3. Ajoituksessa ei kannata kysyä naapurilta vaan miettiä omia elämään liittyviä asioita.

Ylläpitopesuja vaikka joka kuukausi. Millainen vesi, millaista pyykkiä, kuinka paljon pyykkiä….

Tehdään tällä kertaa täyspuhdistus

Pesuainelokero

Pesuainelokero vedetään kokonaan pois paikaltaan. Yleisesti se nousee pois vetämällä ensin luukku täysin ulos-asentoon. Nostetaan etureunasta ylöspäin ja kotelon pitäisi nousta ylös. Älä tee väkisin, jos kotelo ei helposti lähde, katso käyttöohjekirjasta. Laita kotelo astianpesuaine- tai soodapitoiseen veteen likoamaan.

pesuainekotelo likoamaanpesuainekotelon aukko

Pese pesuainelokeron aukko. Pesuainelokeron aukkoon kertyy pesuainetta käytitpä nestemäistä tai jauhemaista pesuainetta. Siivoukseen varattu astianpesuharja on oiva apu. Irrottele pesuainekertymät ja pyyhkäise siivousliinalla lopuksi.

 

Nukkasihti

Nukkasihti voi olla pesukoneen alalaidassa luukun takana tai muovipaneelin takana. Pesukoneen alalaidan muovipaneelin pitäisi irrota joko vapautinpainikkeella tai pienien kiinnityskynsien vapauttamisella. Älä käytä liikaa voimaa ettei kiinnityskynnet mene poikki. Katso käyttöohjekirjasta jälleen mikäli paneeli ei irtoa helposti.
Pese paneeli – luultavasti sen sisäpuolelle on kertynyt pölyä.

Irrota pesukoneen nukkasihti. Laita lattian suojaksi reilu siivousliina. Nukkasihti on useinmiten pyöreä tiukasti kiinni oleva sihti. Omassa koneessani kierteitä on runsaasti ja sen täytyy olla hyvin tiukkaan kiinni ettei vettä tihku sihdin läpi koneen alle.

Nukkasihdin mukana valuu jonkun verran likaista vettä. Nukkasihti on vähän niinkuin pesukoneen umpisuoli, sinne kertyy kiinteämpi roska, joka muuten saattaisi tukkia poistoputken.
Puhdista nukkasihti ja pese se.

Kyllä! Sinäkin joka kerrot että teidän pesukoneessa ei vaan ole nukkasihtiä! Se on hyvinkin mahdollista. Joissakin uusissa koneissa nukkasihtiä ei ole. Silti ajoittain niidenkin kohdalla kannattaa tarkistaa että poistoputki on avoin.

pesukoneen nukkasihti

Nukkasihdin aukko kannattaa myös tarkistaa. Tällä kertaa nukkasihdin aukossa oli silmäneula ja kivenmurusia kaiken sen epämääräisen nöyhdän lisäksi, joka lähti itse nukkasihdin mukana.

nukkasihdin aukossa muutakin roskaa
Kierrä nukkasihti takaisin paikoilleen. Huolehdi että nukkasihti on tiiviisti kiinni ettei pesukoneen alle tihku vettä. Jätä suojapaneeli vielä irralleen ja kun peset puhdistuspesun, tarkista että nukkasihdistä ei tihku vettä. Sulje luukku.

Pesukonerummun aukko

Harjaa ja pyyhi pesurummun leveä kumitiiviste. Pesukoneen puoleiseen uraan kertyy sekä sakkaa, että pikkuesineitä. Kumitiivisteen etureuna taas jää kosteaksi kun pyörivä vesi jää luukun ja kumitiivisteen väliin.

Harjaa kumitiivisteen ja pesukoneen liittymäkohta ja pyyhi kuivaksi/ puhtaaksi siivousliinalla.

pesukoneluukun kumitiiviste

Harjaa pesukoneluukun sisäpinnat ja materiaalien saumakohdat, pyyhi kuivaksi/puhtaaksi siivousliinalla.

Ulkopuoli

Harjaa säädinpaneelista kaikki nappulat ympäriinsä ja pyyhi kuivaksi ja puhtaaksi siivousliinalla.

 

pesukoneen luukku

Luukun ulkopinta. Harjaa materiaalien saumakohdat ja koko luukku. Kuivaa/pyyhi puhtaaksi siivousliinalla. Pyyhi koko pesukoneen näkyvillä oleva ulkokuori. Älä käytä voimakasta puhdistusainetta niin säästät omaa työtäsi tulevaisuudessa. Mieto puhdistusaine ja puhdistustapa säästää maalipinnan kiiltävänä ja naarmuttomana ja lika irtoaa siitä helposti.
Oma pesukoneemme on noin kymmenen vuotta vanha ja muutamaa pesuainekotelon värjäytymää lukuunottamatta varsin siistikuntoinen.

Lopuksi

Laita kaikki käyttämäsi siivousliinat koneeseen ja pese 90 asteen pyykki. – Tämä siksi että pesuaineaukon pesemisessä pesuainetta irtosi varmaankin vesikuiluun ja siis pesuainetta on runsaasti ensimmäisessä pesukoneellisessa. Kannattaa siis joka tapauksessa pestä kahdesti.

Pese vielä toisen kerran kuuma pesuohjelma ilman mitään pyykkiä ja lisäämättä pesuainetta.

pese vielä tyhjä kone

Pesuainelokeron kautta pesukoneeseen tulee aina kylmä vesi, siis pesuaineen liukenemista tulovesiputkesta ei voi auttaa pesuohjelman lämpötilalla, mutta pesuaineen oikea annostelu vähentää pesuainejäämiä.

Tee nämä useammin:

Koko pesukoneen puhdistusta ei tarvitse tehdä kuin kerran tai kahdesti vuodessa riippuen kuinka paljon pyykkiä pestään. Mutta nämä 5 asiaa toista aina kun muistat.

  1. Pyyhi pesuainekotelo siivousliinalla.
  2. Pyyhi pesukoneen ulkokuori.
  3. Pyyhi luukun kumitiiviste ja lasi.
  4. Tarkista nukkasihti vähintään 3 kk välein.
  5. Pese tyhjä pesukoneellinen silloin tällöin. Jos pesukoneessa on hajuja, voit pestä tyhjän koneellisen etikan, soodan tai sitruunahapon kanssa. Niiden pitäisi irrottaa mahdollisia jäämiä joita pesukoneen vesiputkiin jää vedestä tai pesuaineista. Muista pitää annostelu kohtuullisena.

 

Palkitse itsesi!

Hyvästä työstä hyvä palkka.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Miten pesukone pestään?”

  1. Tämän postauksen siivittämänä sain inspiksen puunata meidänkin pyykinpesukoneen – vuosikausien saippuajämät sun muut tiivistekourussa olivat aika ällöt, mutta nyt suurimmaksi osaksi poissa! Kiitos vinkistä 🙂

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin