Mistä peruna tietää että on kevät?

Peruna on vahingollinen sielulle. Perunaa ei mainittu raamatussa joten se ei kuulu ihmisravintoon. Ei olisi voitu mainita, koska perunan toivat Eurooppaan 1500-luvulla Etelä-Amerikasta Andien alueelta espanjalaiset valloittajat . Andeilla sitä oli käytetty ravintona jo tuhansia vuosia. Kirkko käänsi kantansa.  Kunhan ensin oli hälvennetty lööppiotsikko, että perunasta saa lepran ja muutama muu huhu. Preussin kuningas Fredrik II määräsi vuonna 1744 virkamiehet jakamaan ilmaisia siemenperunoita.

Peruna saapui Suomeen 1720- luvun alussa saksalaisten peltiseppien mukana.  Asikkalan kirkon kappalainen Axel Laurell erityisesti muisti mainita perunat saarnoissaan ja julkaisi perunan viljelystä opaskirjan vuonna 1773. Alkoi perunan valtakausi. Nauris jäi taka-alalle.

Jääkaapin alalaatikossa odotetaan kesää

Läpinäkymättömästä paperipussista perunat on kaadettu jääkaapin alalaatikkoon. Jääkaappi on pilkkopimeä. Kevättalvesta lähtien perunoihin ilmestyy ituja.  Perunat tekevät pimeässä suunnitelmaa ajalle kun vihdoin pääsee multaan.
Perunan säilytyksessä ei syksyllä tarvitse kiirehtiä kylmää säilytystä. Itse asiassa peruna haluaa hoidella haavojaan ja kuortaan muutaman viikon lämpimässä, kosteassa, pimeässä ja mukavassa paikassa.  Kun peruna on marras-joulukuussa muistanut että elämä jatkuu ja tulee uusi kesä, sen itämislepo on täyttynyt.

Kasvuintoa täytyy hillitä kylmällä. Viimeistään tässä vaiheessa jäähdytetään varasto noin +4 asteeseen. Siinä lämpötilassa peruna ei imelly, muttei luule kevään alkaneen.

Milloin voi taas kasvaa?

Itämislepo on siis perunan mielestä riittävä jo ennen joulua. Koko pimeän, kylmän talven peruna sinnittelee. Mitä pidemmälle kevät edistyy, sen herkemmistä viesteistä peruna puskee pieniä ituja pinnastaan. Vain hiukan valoa ja lämpimiä ilmavirtoja ja idut nousevat.  Keväällä täytyy olla erityisen huolellinen, että säilytyslämpö on matala: noin +4 astetta.

Vaikka iduissa onkin perunan luontaista myrkkyä, solaniinia, riittää että poistaa idut pinnasta. Jos peruna on vielä napakka, se on syöntikelpoinen.

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin