Marie Kondo kävi täällä

Liittyen jo monta vuotta jatkuneeseen tavaroiden vähentämiseen talossamme, olen lukenut aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja artikkeleita. Ensimmäinen isompi kriittinen tavaravähennys keittiössä oli keittiöremontin yhteydessä 2013. Seuraavaan myllerrykseen vaikutti 2014 vuoden 365 – projekti, eli joka päivä talostamme lähti vähintään yksi tavara. Karen Kingston ja Te Velde-Luoma ovat vuorollaan vierailleet talossamme ja toki keittiössä.

Luin KonMarin

Kesällä 2015  luin Konmari – siivouksen elämän mullistava taika – kirjan – en tykännyt yhtään, minua ärsytti! Ärsytti helppous ja tyyli ja tavaroiden hypistely ja kiittely ja hömpänpömppä. Mitä joku japanilainen kolmikymppinen sinkku (vielä kirjoittaessaan) voisi opettaa viiskytvuotiaalle? Että tällaisestako ne nyt kohkaa. Silti vaatteiden osalta kokeilin – olenhan avoin ja nuorekas …? Vuoden lopulla luin referaatin ja hiukan pohdiskelua MIKSI tämmöistä hypistelyä japanilaisnaisen kirjassa on – ymmärsin japanilaisen animismin ja pystyin ohittamaan minua ärsyttävät kohdat.

Ostin ja luin kirjan uudestaan.

Mikä ihmeen elämänmullistus Kondoiluun, marinointiin tai marittamiseen liittyy? Tavaroiden ainoa valintakriteeri on : tuottaako tämä minulle iloa? Ilo toki käsitetään laajana ajatuksena, sadetakki ei ehkä sinänsä tuota iloa muuten kuin sateella pitäen minut kuivana. Tavaroiden oikeaa määrää ei ole vaan jos kaikki tavarasi tuottavat iloa, ne jäävät.

Kaikki taloutemme juoma-astiat kerättiin keittiön pöydälle.
Kaikki taloutemme juoma-astiat kerättiin keittiön pöydälle.

Idea on, että tavarat säilytetään kategorioittain samassa paikassa. Astioiden suhteen tämä on varsin yksinkertaista. Päätimme “marinoida” juoma-astiat. Kaikki talon juoma-astiat kerättiin pöydälle ja poimimme iloa tuottavat. Yksinkertaista. Kingstonin ja TeVelde-Luoman jäljiltä jääneitä käsiteltiin kaikkia ihan kädessä ja jokainen poimi itselle iloiset astiat.

Tämä on niitä omituisia juttuja jotka vaan toimii. Kattilat, kipot ja kupit olen jo aikaisemmin marittanut ja kummallisesti niinkin yksinkertainen valinta kuin ilo – toimii. Se on se ainoa syy miksi valitset jonkun astian kaapista tai jätät sen valitsematta.

Ensin me tarvitaan kahvikuppi - valitse mistä haluat juoda nyt kahvia. Kondo neuvoo, että projektin aikana ei tehdä muuta - ei juoda, syödä tai kuunnella musiikkia. Mutta nyt on aamu! me tarvitaan kahvia
Ensin me tarvitaan kahvikuppi – valitse mistä haluat juoda nyt kahvia. Kondo neuvoo, että projektin aikana ei tehdä muuta – ei juoda, syödä tai kuunnella musiikkia. Mutta nyt on aamu! me tarvitaan kahvia

Muista kiittää

Muista kiittää tavaroitasi palveluksista. Tämän tulkitsen niin, että luopuminen helpottaa ja itselle jää mahdottoman hyvä olo: kaikki tapahtui hyvässä hengessä.

"Äiti tämä ei tuota iloa" - "Ei se mitään - valitset ainoastaan ne mitkä tuottavat, mitkä eivät tuota iloa kenellekään meistä, jäävät jäljelle"
“Äiti tämä ei tuota iloa” – “Ei se mitään – valitset ainoastaan ne mitkä tuottavat. Mitkä eivät tuota iloa kenellekään meistä, jäävät jäljelle”
"Näitä on käytetty kerran, mutta tuottavat iloa"
“Näitä on käytetty kerran, mutta tuottavat iloa”
Possumuki! Ihanaa!
Possumuki! Ihanaa!
Näin paljon jäi iloa tuottamattomia. Jokainen on käynyt kädessä ja siitä on sanottu jotain. Nämä vapautetaan jollekulle muulle lahjoittamalla ne kirpputorille.
Näin paljon jäi iloa tuottamattomia. Jokainen on käynyt kädessä ja siitä on sanottu jotain. Nämä vapautetaan jollekulle muulle lahjoittamalla ne kirpputorille.
Monet iloa tuottavat pääsivät näkyvämmälle paikalle. Molemmat ennakkokysymykset: "jääköhän meille mitään?" ja "lähteeköhän näistä mikään?" olivat turhia. Kiitos Konmari.
Monet iloa tuottavat pääsivät näkyvämmälle paikalle. Molemmat ennakkokysymykset: “jääköhän meille mitään?” ja “lähteeköhän näistä mikään?” olivat turhia. Kiitos Konmari.

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin