Keittiömestaripäivän muovinen maaliskuu

Ulkoeteisen kierrätysroskis pursuilee. Suhtauduin innolla muovittoman maaliskuun kampanjaan. Kauhistuttavat kuvat muoviin kuolleista eläimistä vellovat mielessä ja muoviin tukahtunut joki johdattaa kyyneleet silmiini kun katson aina välillä tytärtäni ja maailmantuskani aktivoituu.

Lähden kampanjaan innolla mukaan: lopetan muovin käytön!

Lorautan suuresta muovipullosta pesuainetta pyykkikoneen muoviseen  likeroon ja napsautan koneen muovisella napinpainalluksella päälle. Kerään kuivurin muovikankaisesta suodattimesta kätevällä kädenliikkeellä kuivatun koneellisen nukat muoviseen roskispussiin. Täytän wc:n saippuaannostelijan muovipullon uudelleen kaatamalla saippuaa isosta muovikanisterista.

Tässä kotitöitä tehdessäni annostelen muoviseen suodatinsuppiloon kahvia muovisesta kahvipussista* ja kaadan kahvinkeittimen muoviseen vesiastiaan vettä lasisella kannulla jossa on muovinen kahva. (*Metalliselta näyttävä kahvipussi on muovia.)

Kahvia juoden kirjoitan tätä tekstiä muovikuorisella läppärillä. Kirjoitan kaupalistan osittain muovikuoriseen kännykkääni: jauhelihaa, omenoita, levitettä, leipää, leikkelettä, persiljaa, porkkanoita, pakasteparsakaalia…. Puen säänkestävän muovikalvolla tiivistetyn takkini ja otan mukaani kestävän muovisen kauppakassin. Kaupunkimatkani teen autolla, jonka sisus ja kaikki puskurit ovat muovia.

Kaupassa toteutan muovitonta kampanjaani!  Jauheliha on pakattu paksuhkoon muoviseen rasiaan, omenat sujautan muovista tehtyyn kestopussiin, nappaan mukaani muovirasiallisen levitettä, leivän muovisessa pussissa, muovipakkaukset paria leikkelettä,  persiljan kauniissa muovihupussa, porkkanat pestyinä muovipussissa ja ennen kassalle kaartamista vielä kerään mukaani pakastekaapista muovipussiin pakatun parsakaalin.

Maksan muovikortilla.

Maailma ei pelastu vielä tänään

Huomaan että minun mahdollisuuteni ovat rajalliset. Suuren osan mahdollisuuksistani olen jo käyttänyt – käytän kaikkea sitä muovia, jota tarvitsen mahdollisimman paljon ja kauan. Kierrätän sen, mitä en voi välttää.

Olen miettinyt asiaa paljon. Kauppamatkani ei ole minulle yllätys. Maksan hyväntekeväisyyskohteeseen, jonka yhtenä periaatteena on edistää ympäristönsuojelua siinä samalla kun kehityskohteeseen pyritään kasvattamaan parempia elämisen mahdollisuuksia.

Siihen osaan joka maailman luontoon päätyvästä muovista ja muista pitkäikäisistä roskista on välinpitämättömyyttä, voidaan vaikuttaa kampanjoimalla. Siihen toiseen osaan, jonka pääasiallinen syy on ihmisten köyhyys voidaan vaikuttaa auttamalla ihmisiä. Ketään ei auta moittiminen.

Viherpesu

En jaksaisi jos ruoskisin itseäni kaikista niistä muovivalinnoista joita päivittäin teen.

Tänä aamuna pukeudun puuvillaisiin vaatteisiin. Vedän villaisen pipon syvälle päähäni ja puen nahkaiset kengät jalkaani. Kävelen muutaman kilometrin tien laidassa mukanani muovipussi, johon kerään muutaman roskan tien varresta. Yksikään kilpikonna ei pelastu mutta itselläni on parempi olo.

Hyväksyn kotini asiaintilan kun vatkaan kermaa 20 vuotta vanhassa muovikulhossa. Päätän olla vaihtamatta yhtäkään muovirasiaani lasiseen muovittomasta kampanjasta huolimatta. En aja bensiiniautollani 5 kilometriä hakeakseni muovitonta jauhelihaa.

vanha muovinen kulho

Minun paras ympäristötekoni on elää mahdollisimman kauan tekemieni muovivalintojen kanssa ja lopulta kuskata ne asianmukaiseen loppusijoituspaikkaan.

 

Asiasta et voinut pitää mutta onko sinulla joku, jonka  kannattaa lukea kirjoitus? Jakaisitko sen myös muille luettavaksi. Kiitos 🙂

4 kommenttia artikkeliin ”Keittiömestaripäivän muovinen maaliskuu

 1. Siinäpä se, että muoviton elämä ei ole tällä hetkellä mahdollista, koska suurin osa tuotteista on pakattu jonkinlaiseen muoviin. Hassua, mutta niinkuin sanoit maailma ei muutu hetkessä. Eikä sitä voikkaan kai noin vain muuttaa :/

  • Veikkaampa että katsommepa kenen tahansa elämää täällä – olemme melko syvällä muovitettuina. Jopa lasisissa säilytysrasioissani on muoviset kannet. Olisi hullua edes ryhtyä voimallisesti muuttamaan jo olevaa, tärkeää on muuttaa tulevaa.
   Toivottavasti uudet esim selluloosapohjaiset innovaatiot kampeavat pikkuhiljaa muovin tarvetta. Olen innoissani ottamaan vastaan kaikki muovittomat vaihtoehdot kun niitä tulee tilalle.

  • Sanopa muuta. Tavallaan kuvitelmani oli muovittomampi. Yllätyin kodin tavaroissa itsekin, että ihan kaikessa on muovia. Nuo kestokassit ja kestohedelmäpussit on oikeastaan ainoa, minkä kauppatavaroiden osalta pystyn tekemään – nekin on kuitenkin muovikankaasta valmistettuja.
   On ihan välttämätöntä tehdä joku kompromissi jonka vierellä elää.
   Kiitos jakamisesta!

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin