Meidän isännän bravuuri- Muikkukukko – Jukka neuvoo miten se tehdään

Tänään kirjoittajana “meijän Jukka”. Jukalla on muutama bravuuri jotka miellelläni annan hänen tehdä. Yksi niistä Muikkukukko.

 

Olen jo vanha tekijä tässä muikkukukon tekemisessä. Syksyllä tulee 55 vuotta täyteen, mutta kukko on vasta kolmas jonka teen. Ensimmäiseen keräsin tietoa monista paikoista. Äitini ohjeilla sen kuitenkin tein ja  ne takasivat hyvän lopputuloksen. Toisella kerralla paransin ja kolmannella olen mielestäni jo päässyt jyvälle ja muokannut tekemistä mieleisekseni.

Nykyisin muikkua saa myös ilman osallistumista talvinuottaukseen ja puuduttavaan avantojen auki hakkaamiseen pakkasensekaisessa lumituiskussa. Viitenä talvena sitä tein. Muikkua saa ruokakaupan tiskiltä. Olematon kissani vaikutti siihen, että otin valmiiksi peratut muikut.

Kuori:

10 dl ruisjauhoa
2 dl vehnäjauhoa
5 dl vettä
2 tl suolaa

100 g voita

Sisus

1 kg perattua muikkua
400 g siankylkisiivua
1 dl riisiä
2 rkl suolaa

Taikinan tekemisen alussa käytän yleiskonetta joka helpottaa tarvittavan sitkon saavuttamista.

Laitan veden, 2 dl vehnäjauhoja, 5dl ruisjauhoja, 2 tl suolaa ja voisulan vaivautumaan kunnes kuvittelen tarvittavan sitkon olevan taikinassa. Lisään loput ruisjauhot n. 5dl ja alustan käsin taikinaksi. En kuitenkaan liian kovaksi, että kuoren ummistamisvaiheessa saumat liimautuvat helposti kiinni puristaessa.

Kaulin taikinasta leivinpaperin päällä uunipellin kokoisen, sentin paksuisen levyn, jonka keskelle kaadan riisit imemään kosteutta ja tämän päälle pinoan muikut kahdessa erässä. Välillä lisään suolaa 1 rkl ja peitettyäni ylemmän muikkukerroksen kerroslihalla lisään taas 1 rkl suolaa.

muikkukukon taikinapohja

Taikinan käännän sivuilta ylös muikkujen ja kerroslihan päälle ja nurkista ylimääräisen taikinan revin pois ja saumat nypin kiinni. Ylimääräisen taikinan kaulitsen levyksi ja asetan kukon kanneksi ja saumat liimaan yhteen puristamalla ja vedellä kostuttamalla.

Nostan kukon pellille, jolle on asetettu folio ja laitan 250 asteiseen uuniin tunniksi. Tunnin jälkeen otan kukon uunista ja peitän leivinpaperilla ja käännän folion alta päälle ja lisään foliota niin että se ympäröi kukon. Laitan 150 asteiseen uuniin 4 tunniksi.

Paistettuani kukkoa yhteensä 5 tuntia nostan sen uunista ja käärin pyyhkeeseen ja pujotan muovipussiin, joissa se saa jäähtyä.

Nautitaan voin ja hyvän seuran kanssa.

Pelkkä voikin riittää.

muikkujen päälle kerroslihaa

Onko sinullakin mies jolle haluat vihjata loistavasta eväästä, vai yhkä ystäväsi haluaisi oppia kalakukon valmistamisen?

Jaa ohje!

2 kommenttia artikkeliin ”Meidän isännän bravuuri- Muikkukukko – Jukka neuvoo miten se tehdään”

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin