Hyvää tekevä ruokatrendi 2018 : hapatetut, käytetyt ja säilötyt tuotteet

Vuoden 2018 neljäntenä ruokatrendinä ovat luontaisia probiootteja sisältävät hapatetut, käytetyt ja säilötyt ruokatuotteet. Maailman megatrendeistä ne liittyvät yhä vain kasvavaan luonnonmukaiseen terveys- ja hyvinvointisuuntaukseen.

Aikaisempia kuumia trendejä olivat

Me suomalaiset olemme vielä melko maanläheisiä. Itse tehdyt säilykkeet ovat melkein joka kodissa tuttuja. Silti pitkälle jalostetut ja erikoistuneet terveystuotteet ovat olleet jo pitkään korvaamassa perinteisiä versioita.

Nyt peruutetaan takaisin

Japanilainen kimchi ja Kiinassa erilaiset hapanmaitotuotteet ovat nousussa. Kimchi on yksinkertaisimmillaan kiinankaalista tehty hapankaalimainen ruoka, se on kuitenkin paljon enemmän ja monipuolisemmin erilaisia luontaisesti hapatettuja ruokia. Kiina ei varsinaisesti ole perinteinen maitotuotteita käyttävä maa, mutta esimerkiksi vuohenmaidosta tehty kefiiri ja muut hapatetut maitotuotteet ovat saaneet suosiota.

Tuttu hapankaali kuuluu tämän ajan vatsan rakastamiin trendiherkkuihin. Satoja vuosia vanha japanilainen Kombucha- tee löytyy terveyskauppojen valikoimista. Kombucha-teetä voi toki tehdä itsekin mustasta sokeroidusta teestä käyttämällä.

Hapanmaitotuotteet – rahkat, viilit ja jugurtit syödään ilman runsasta sokeria tai muuta maustamista.

Säilötyt tuotteet sisältävät usein paljon suolaa, se lienee varjopuoli. Säilykkeissä – varsinkin pikkelöidyissä kuitenkin antioksidantit, mineraalit ja vitamiinit tekevät syötävästä sisällöltään terveellistä. Täällä pohjoisessa säilykkeet ovat olleet tärkeä tarpeellisten vitamiinien saannin lähde talviaikaan. Säilykkeet joiden pääraaka-aine on säilötty raakana sisältävät vitamiineja varsin hyvin.

Hapatetut soijatuotteet kuten tempeh ja miso vaativat totuttelua mutta jotkut vannovat niiden parantavan lähes mitä tahansa.

Terveystrendiin mukaan hapankaalilla

Hapankaalin paras valmistusaika on toki syksy. Kaalit ovat mehukkaita ja parhaimmillaan. Hapankaalia voi silti tehdä milloin tahansa.

2 kg kaalia
(porkkanaraastetta)
30g merisuolaa
(kuminaa)

  1. suikaloi kaali kapeaksi suikaleeksi.
  2. murskaa kaalia perunasurvimella, lasipullon avulla tai käsin, niin että kaali mehustuu.
  3. laita kaalimurskaa astiaan- esimerkiksi korkeaan lasipurkkiin- tiiviisti suolan kanssa. Voit lisätä sekaan esimerkiksi porkkanaraastetta.
  4. painele kaali tiiviisti ja aseta kaalinlehti tai leivinpaperi pinnalle. Nesteen tulee nousta niin ettei kaali saa ilmaa. Pinnalle asetetaan painoksi puhdas kivi tai muu raskas esine joka pitää massan kokonaan nesteen alla.
  5. astia pidetään huoneenlämmössä muutama päivä, jotta käyminen alkaa
  6. siirretään viileämpään: noin 15 asteeseen pariksi viikoksi
  7. käymistä seurataan ja mahdollinen vaahto kuoritaan pois
  8. huolehditaan että nestetaso pysyy massan yläpuolella koko ajan

Kun hapankaali on valmista se siirretään kylmään – jääkaappilämpötilaan. Hapankaalia voi myös pakastaa.

 

 

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin