Kuukauden kakku maailmalta: maaliskuu. George Washingtonin porkkanakakku

Kuukauden kakku maailmalta: maaliskuu. George Washingtonin porkkanakakku

Spread the love

Makeannälkää lääkittiin keskiajalla porkkanahyytelöllä. Sokeria ei juuri käytetty ja hunaja oli vain harvojen saatavilla.

Hyytelöstä kakkuun

Hyytelöstä oli 1827 mennessä kehittynyt ranskalaiseen, Englannissa ilmestyneeseen keittokirjaan ensimmäinen kirjoitettu porkkanakakun resepti. Todennäköiset asiat pulpahtelevat samoihin aikoihin monessa paikassa ympäri Eurooppaa, niinpä Sveitsiä yhtä hyvillä perusteilla pidetään alkuperäisen porkkanakakun lähtömaana. Myös amerikkalaiset tietävät että porkkanakakku on aito amerikkalainen herkku. No yhtä todennäköisesti porkkanakakku onkin suomalainen keksintö – porkkanaahan meillä on käytetty sokerin korvikkeena antamaan makean vivahteen leivontaan.

Olipa porkkanakakku kenen tahansa keksintö, se on tunnettu kaikkialla länsimaissa. Reseptitkin ovat varsin samankaltaisia. Porkkanakakku on mitä todennäköisin ensimmäinen “kakku” siinä mielessä kuin kakku makeana leivonnaisena tunnetaan. Cake – kakku tulee viikinkien sanasta kaka ja on tarkoittanut oikeastaan kaikkea leipämäistä leivonnaista.

Kakun ja hyytelön raja oli häilyvä. Oliko alunperinkin kyse kakusta? Mahdotonta sanoa. Porkkanahyytelöt sisälsivät korppujauhoa tai jauhoa ja muistuttivat ulkonäöltään kakkua. Hyytelö (pudding) nimellä reseptejä on tunnettu jo 1160-luvulta lähtien.

Valitsen kaikista resepteistä sen mille tiedetään ihan päivämäärä ja tilanne jossa porkkanakakkua on tarjoiltu: marraskuun 25. 1783. George Washingtonille tarjoiltiin porkkanakakkua Francesin Tavernassa Manhattanilla “British Evacuation Day” – olisiko se nyt voitonpäivänä tai valloituksen päivänä. Joka tapauksessa juhlapäivä on muistona siitä että brittiläisten armeija häädettiin New Yorkista ja George Washingtonin johdolla pidettiin paraati Manhattanilla.

"Evacuation day" and Washington's triumphal entry in New York City, Nov. 25th, 1783
“Evacuation day” and Washington’s triumphal entry in New York City, Nov. 25th, 1783
Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USA

Miksei porkkanakakku ole marraskuun kakku?

Itse pidän porkkanakakkua nimenomaan kevätkakkuna. Juureksia on pystytty säilyttämään viimeisinä tuotteina edellisestä kesästä. Talviomenat ovat jo nahistuneita tai loppuneet, marjasäilykkeet ovat vähissä, mutta hyvin säilytetyt juurekset ovat yhtä hyviä kuin syksyllä. Porkkanan raikas ja virkistävä väri on tarpeen kun talvi on väistymässä.

Pääsiäiseen porkkanakakku ehdottomasti käy.

George Washingtonin porkkanakakku teepöytään

George Washingtonin porkkanakakku

4 munaa
4 dl sokeria
1½ dl rypsiöljyä
5 dl porkkanaraastetta
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl kanelia

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota 20 cm vuoka.

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sekoita munat, sokeri, öljy ja porkkanaraaste tasaiseksi seokseksi. Munia ei tarvitse vatkata vaahdoksi mutta niiden rakenne täytyy vatkata tasaiseksi.

Lisää kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.  Kaada taikina vuokaan ja paista noin 1 tunti.

 

Vaikka resepti ei kerro saiko George Washington kakun ohessa kastiketta tai oliko kakussa päällystettä tähän kakkuun sen lisään. Luultavasti Washington kakku nautittiin sinällään teen kanssa. Siihenkin porkkanakakku sopii loistavasti. Vuoden 2018 ruokatrendeistä kolmantena TEE

 

Täyte/päällinen

300g tuorejuustoa
50g pehmeää voita
1 dl erikoishienoa sokeria
vaniljauutetta tai vaniljasokeria

Kaikki aineet vatkataan tasaiseksi massaksi. Vatkaa niin kauan että sokeri liukenee täysin massaan.

Leikkaa kakkupohja puoliksi ja kostuta reunoja ja pintaa laihalla appelsiinimehulla.

Laita täytettä reilusti väliin ja toinen mokoma pinnalle. Jos mahdollista, anna kakun tekeytyä pari tuntia.

 

Tällaisenaankin kakku vie kielen mennessään, suosittelen silti täydentämään elämyksen nopealla appelsiini-porkkanakastikkeella.

appelsiini-porkkanakastike

Appelsiini-porkkanakastike

1 appelsiinin mehu ja hedelmäliha
1 porkkana raasteena
½ dl hillosokeria
hiukan vettä

Keitä aineksia noin viisi minuuttia, soseuta sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

Porkkanakakku sopii ehdottomasti nimenomaan teen kanssa. Teen trendikkyydestä kerroinkin aiemmin. Tee ja porkkanakakku ovat sattumalta olleet mukana Yhdysvaltojen muodostumisessa.

Edellisen kuukauden: helmikuun kakkuna esittelin Pavlovan. Ihana marenkikakku on peräisin Uudesta-Seelannista.

 

Helmikuun balettitanssijan kunniaksi tehty Pavlova
Maaliskuun kakku Metternichin prinssille
Toukokuussa ruokaa enkeleille 
Kesäkuussa ranskalaista mansikkakakkua – Fraisier

 

Rekisteriseloste ja tietosuoja


Spread the love

Jätä kommentti

Siirry työkalupalkkiin